Digitronics.ro -Electronics Project & surplus
 

AD9850 DDS Wobbler generator

  Propun celor inca pasionati de constructii, unul dintre cele mai utile aparate de masura care ar trebui folosit pentru masuratorile in domeniul radiofrecventei si anume un wobbler care utilizabil in domeniul 1-30 de MHz. Acest domeniu poate fi extins la peste 50 MHz daca în locul AD 9850 se utilizeaza AD9851.

  Spre deosebire de aparatele profesionale de mii de euro, cel propus in continuare prezinta avantajul unei rezolutii mai buna de 1 Hz, citirea facindu-se cu mare usurinta cu ajutorul markerilor de pe ecran sau prin plasarea cursorului mausului in punctul dorit.

  Ca idee, pe un HP5014 care costa citeva mii de euro, nu poate fi vizualizata decit sub forma unui ac foarte îngust caracteristica unui filtru SSB de exemplu, deoarece banda minima analizata de aparat nu coboara sub 300 de Khz. La DDS putem baleia pe intreg ecranul si 1 Khz daca se doreste acest lucru cu o rezolutie remarcabila.

  Aparatul a fost realizat de mine inca de acum 2 ani si a fost folosit la realizarea FTB in domeniul undelor scurte sau la realizarea filtrelor SSB cu cristale ieftine procurabile din comert.

  Componentele necesare se gasesc deja relativ usor si in România, iar pretul total al aparatului desi nu este foarte mic este net inferior unuia industrial sau chiar al unui chit cumparat din comert.

  Schema este preluata în întregime împreuna cu cablajele imprimate de pe site-ul lui http://www.qsl.net/om3cph/om3cph.html unde de asemenea se gasesc si o multime de variante de scale sau frecventmetre digitale cu afisaj pe display-uri LED sau LCD, toate fiind prezentate impreuna cu codurile sursa, fisierul hex pentru programarea microcontrolerului, schemele si desenele cablajelor imprimate.

  Toate montajele prezentate de OM3CPH au fost realizate de mine si functioneaza de prima data documentatia prezentata de acesta fiind completa si fara nici un fel de erori.

  Schema bloc este urmatoarea :

  Schema modulului DDS:

  Aceasta contine integratul specializat AD9850, un 4081 si un oscilator cu curatz cu frecventa de maxim 120 MHz in cazul folosirii AD9850 sau de max. 180 MHz în cazul folosirii AD9851. Circuitul AD9851 are un multiplicator intern x6 asa ca se poate utiliza un oscilator de max 30 MHz care este mult mai usor de procurat.

  In legatura cu acest aspect, se gaseste specificat in literatura ca frecventa maxima la ieirea DDS-ului poate fi cf. teoremei esantionarii de jumatate din frecventa clock-ului. Din practica se observa ca iniferent de calitatea FTJ folosite la iesire, este dificil de obtinut un semnal de iesire de calitate decit pina la o treime din frecventa clock-ului.

  Deci în cazul utilizarii AD9850 la 120 MHz se pot obtine max. 40 MHz iar pentru AD9851 la 180 MHz se obtin la iesire 60 de MHz.

  La iesirea generatorului este conectat un etaj amplificator cu BFR 96 care se realizeaza dupa schema de mai jos:

 Acesta poate fi înlocuit si cu un MMIC de tip MAR de la MINICIRCUITS.

 Un alt modul care trebuie realizat este convertorul A/D relizat cu ajutorul unui amplificator operational TL 081 si a unui circuit specializat TLC549.

  De asemenea mai este necesara o sonda detectoare, preferabil realizata cu o dioda cu Ge, sonda identica cu cele folosite la voltmetrele electronice de RF.

  Montajul se cupleaza cu calculatorul pe portul LPT1 (portul paralel) folosind un cablu adecvat. Se poate folosi un cablu de imprimanta la care un capat se conecteaza la PC iar celalalt de taie iar firele se lipesc la montaj.

  Detaliile complete de realizare, inclusiv cablajele imprimate, modul de conectare a cablului si programul executabil (wobbler.exe) pot fi gasite pe site-ul autorului http://www.qsl.net/om3cph/dds/wobbler.html .

  Am considerat ca nu are rost sa reproduc in totalitate articolul pentru a nu incarca inutil pagina si pentru ca este presupus ca cei care il citesc pot sa viziteze direct pagina de web a autorului iar scopul a fost numai de a atrage atentia asupra unei realizari de exceptie a Dr. Peter Halicky - OM3CPH.

  Cei care doresc mai multe detalii ma pot contacta la emilus@gmail.com pentru a le oferi toate informatiile necesare.

Acest articol aparut si pe www.radioamaror.ro la 31-3-2006